۱۲ اردیبهشت ۱۳۹۹

طرح تولید بذر هیبرید F1 گوجه فرنگی

موسسه بذر و نهال رضوی در مسیر تولید باکیفیت ترین بذور برای عرضه در بین کشاورزان کشور

گوجه فرنگی (Solanum lycopersicum) یکی از مهم ترین سبزیجات تیره بادمجانیان است که در حال حاضر به عنوان دومین سبزی رایج و یک منبع غنی از ویتامین‌ها و مواد معدنی در دنیا مطرح است. گوجه‌فرنگی‌های هیبرید نسبت به ارقام آزاد گرده افشان عملکرد بالاتری دارند و علاوه بر یکنواختی و زودرسی کیفیت میوه بالاتر و مقاومت بیشتری به بیماری‌ها و تنش‌های زنده و غیر زنده دارند. متاسفانه سالانه مقادیر بسیار زیادی بذر صیفیجات و سبزیجات وارد کشور می­شود و هزینه قابل توجهی صرف این نوع واردات می­گردد. تولید بذر با کیفیت در داخل کشور می­تواند صنعت کشاورزی کشور را تا حد ممکن از واردات بذر بی نیاز نموده و ضمن حمایت از تولید داخلی به تقویت بخش های فعال در این حوزه منجر شود.  موسسه بذر و نهال رضوی با در نظر گرفتن اهداف اصلاحی گوناگون در مسیر تولید باکیفیت ترین بذور برای عرضه در بین کشاورزان کشور در حال خدمت رسانی می باشد. اهداف اصلاحی گوجه فرنگی شامل رشد فشرده، عادت رشد محدود برای برداشت ماشینی، جدا شدن آسان میوه از دم میوه و خصوصیات کیفی نظیر رنگ، pH، اسیدیته کل، مواد جامد محلول، ویسکوزیته می­باشد. صفات مطلوب برای مصرف تازه خوری شامل میوه بزرگ و گرد همراه با نرمی و عمر انباری مناسب، اندازه یکنواخت میوه، شکل و رنگ، ظاهر، عاری بودن از هر گونه لک و ناهنجاری، بافت، مزه و طعم دلپذیر هستند. در این میان صفاتی نیز وجود دارند که در اصلاح برای مصرف تازه خوری و صنایع فرآوری مشترک هستند نظیر مقاومت به بیماری، سازگاری بالا، زودرسی، توانایی تشکیل میوه در دماهای نامناسب، مقاومت به ترک خوردگی ، مقاومت به انواع پوسیدگی میوه، نرمی میوه و سایر خصوصیات کیفی میوه. عملکرد مهم­ترین صفت اصلاحی در محصولات است. برای گیاهان میوه دار مانند گوجه فرنگی، تشکیل میوه مستقیماً بر عملکرد تأثیر می­گذارد. علاوه بر تعداد میوه های تشکیل شده، اندازه میوه نیز بر عملکرد کل تأثیر می­گذارد. کیفیت میوه اصلاح خصوصیات فیزیکی مانند اندازه، شکل و رنگ و همچنین صفات بیوشیمیایی مانند قندهای محلول، اسیدیته، طعم و ویژگی­های حسی را در بر می­گیرند. تولیدکنندگان گوجه فرنگی تازه خوری اهمیت زیادی به طعم میوه ­ها می­دهند.